Mindig A Gyermek Tetteid Minősítsd Negatívan, Sose Az Ő Személyét!

Rossz gyerek NINCS! Csak rossz cselekedet!

Mitől rossz egy gyerek? Helytelen dolgokat tesz, nem az elvárt szerint viselkedik? Ez a jellemére vagy a viselkedésére/ cselekedeteire vonatkozik inkább? Ő a rossz, vagy amit tett az a rossz?

Igen közhely, de szülőnek lenni nem egyszerű, és hideg fejjel gondolkodni egy egy ilyen esetben végképp nem az! Vannak minták, amiket hozunk magunkkal, néha olyanokat mondunk, amit azonnal megbánunk, mert azon kapjuk magunk, hogy „tiszta anyám/apám vagyok”. És akár jöhetnek fel a gyerekkori nem túl kellemes emlékek.

Ha egy gyerek sokszor hallja, hogy rossz/rosszcsont/buta elkezdhet azonosulni vele (önbeteljesítő jóslat) és ezzel a jelzővel jellemezni magát. Egy kis odafigyeléssel a kommunikáció terén rengeteget tehetünk ennek megelőzésével.

Meg kell próbálni az adott szituációban a pozitív cselekedetet/tulajdonságot kiemelni, ezzel erősítve a gyermek személyiségjegyeit.PL: Nagyon szépen játszottál a homokozóban, de rossz ötlet volt a kisfiúnak a fejére homokot szórni. Olyan okos fiú vagy, kérlek jobban figyelj a másokra!

De buta vagy, hogy ott hagytad a játékot az oviban! helyett Nagyon sajnálom, hogy ott hagytad a játékot az oviban, biztos vagyok benne, hogy máskor jobban fogsz figyelni indulás előtt.

Máris jobban hangzik ugye?